Cheesecake'in Tarihi
Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Esasında ‘’Custard’lı Tart sınıflamasına girer. Sebebi ise alt taban olarak kullanılan malzemenin short hamuru olmasından kaynaklanır.
Cheesecake Hamuru: Gevşek Hamur
Cheesecake Tarihi
Yapılan araştırmalarda, cheesecake'in Eski Yunan döneminde yapılan ilk olimpiyat düzenlemelerinde atletlere verildiği, daha sonra Romalılar tarafından Avrupa’ya taşındığına inanılmaktadır. Avrupalı göçmenler sayesinde de bu lezzet Amerika kıtasına da taşınmıştır.
Krem peynirin, 1872 yılında süt ve süt ürünleri üreticisi William Lawrence’ın bir Fransız peyniri olan "Neufchatel" peynirlerini tekrardan üretmeye çalışması sırasında kaza sonucu tam olgunlaşmamış peynir üretilmesinden elde edildiği bilinmektedir. Daha sonraları 1880 yılından itibaren "Philadelpia" adı ile peynirini markalaştırıp satmıştır.
Cheesecakeler Sıcak ve Soğuk Cheesecake’ler Olarak İkiye Ayrılır
Sıcak cheesecakeler hazırlandıktan sonra kalıp içerisinde fırında su banyosu içerisinde düşük ısıda uzun sürede yavaş yavaş pişen tatlılardır. Sıcak cheesecakelerden örnek olarak ‘’Newyork Style’’ örnek verebiliriz.
Soğuk cheesecakeler ise daha çok jelatin ile karıştırılan ve fırında pişmeyen tatlılardır.